Kako pomembno je pitje vode


Tuji mediji pišejo o tem, kako zdrava je voda. Več bralcev se jim je javilo in sporočilo, kako so po mesecu dni pitja vode izboljšali svoje zdravje in počutje. Če želite tudi sami preizkusiti, potem pijte vodo tekom celega dneva, pijte jo pol ure pred obroki in vsaj eno uro po obroku ne. Preden pričnete, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Pitje vode je izredno zdravilno. Če vaše telo ni navajeno tako velike količine, pričnite počasi in vsak dan dodajajte kozarec več. Da boste zares pili preko celega dneva, imejte vodo ves čas na očeh. Pripravite si jo v vrč in ga spraznite.

Kaj se zgodi, če pijemo tri do štiri litre vode na dan?
Po nekaj dneh boste pričeli pogosteje hoditi na stranišče. Poleg tega boste manj lačni, saj se želodec pogosto oglaša tudi takrat, ko potrebuje vodo. Naučili se boste, da pijete tudi takrat, ko niste žejni. Žeja namreč pomeni že prvo znak dehidracije.

Po približno desetih dneh boste ugotovili, da se zjutraj zbujate bolj spočiti in sveži. Ne boste imeli več otečenih okončin. Izboljšalo se bo zdravje las, nohtov, polepšala se bo vaša koža in postala bolj napeta. Čez dan boste imeli več energije.

Po približno dveh tednih pitja vode boste ugotovili, da kave sploh ne potrebujete več, saj čez dan ne boste utrujeni in zaspani. Delo, ki ga boste opravljali, boste opravili veliko lažje. Tudi spali boste veliko bolje.

Po treh tednih boste okrepili svoje ledvice, očistili telo strupov, počutili se boste bolj mladostno. Tudi boljše volje boste. Ljudje okrog vas bodo začeli opažati, da ste postali bolj nasmejani in mladostni. Izžarevati boste pričeli zdravje.

Po mesecu dni se boste počutili lahkotno, vaše telo bo razstrupljeno, očiščeno, imeli boste veliko energije. Uredila se vam bo prebava, odvečni kilogrami bodo pričeli veliko hitreje kopneti, vse bolj vam bo prijala zdrava hrana. Ne boste več potrebovali kave, sladkorja. Počutili se boste zares odlično in polni moči.

Vir: https://mojaleta.si/Clanek/Sokantno-To-se-zgodi-po-stirih-litrih-popite-vode


Koliko vode moramo spiti, da imamo koristi

Za povprečnega človeka strokovnjaki svetujejo 2,5l vode na dan ali 8 kozarcev po 3dcl vode. Če ste na dieti za izgubo telesne teže, je zelo pomembno piti več in skozi ves dan, razen v primeru, da imate katerekoli zdravstvene razloge, ki ne dovoljujejo pitja takšne količine vode. Najboljši vodič za dnevni vnos vode je, da spijete 1l vode na 25kg telesne teže (npr.: 100kg težka oseba bi morala dnevno popiti 4l vode. 13 kozarcev, da bi pridobila prednost povečane energije in pospešila delovanje metabolizma.
Če je športna aktivnost del programa za izgubljanje telesne teže, je potrebno popiti še malo več vode, da bi nadoknadili izgubo zaradi potenja. Pitje vode pred, med in po vadbi pomaga vzdrževati visok nivo energije ter pomaga pri boljši regeneraciji po športni aktivnosti.
Večina ne mara piti čiste vode. Pridobivanje vode iz sadja, ki vsebuje veliko vode, je super način, kako povečati vnos vode brez direktnega pitja. Poleg tega pa sadje pomaga napolniti želodec z malo kalorijami in nam daje veliko vitaminov, mineralov in fito- nutrientov, ki pomagajo povečati vitalnost.
Pravzaprav lahko vsaka hrana z visoko vsebnostjo vode poveča vnos vode; večina hrane, bogate z vodo, je naravna – zdrava hrana, torej še en razlog, zakaj jesti zdravo!
Vodni nasvet: Ko imate občutek lahkote, popijte kozarec vode 15 minut pred obrokom!

Zdravstvene prednosti pitja vode


• Regulira apetit
• Pospešuje metabolizem
• Povečuje nivo energije
• Manj zadrževanja vode v telesu
• Lajša nekatere glavobole
• Pomaga pri regulaciji krvnega pritiska
• Pomaga zniževati visok holesterol
• Blaži bolečine v sklepih
• Zmanjšuje riziko rakavih obolenj
• Manj možnosti razvoja ledvičnih kamnov
• Izloča škodljive snovi iz telesa
• Lepša koža ...

Previdnostni ukrepi


Ljudje z ledvičnimi težavami ali ostalimi okoliščinami, kjer je vnos tekočine potrebno omejiti morajo upoštevati priporočila zdrav- nikov in imeti pravilen vnos natrija. En potencialni vendar redek stranski učinek je lahko hiponatriemija, kjer so elektroliti v nerav- notežju. Gre za zmanjšanje koncentracije natrija (soli) v krvi. Zato vedno iščite nasvet pri vašem zdravniku, preden pričnete z novo dieto ali spreminjate navade pitja!